Nyárády Erazmus Gyula Tehetséggondozó Program

Az Apáthy István Egyesület a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetével és a Geológiai Intézet Magyar Tagozatával együttműködve tehetséggondozó programot indított a 2017/2018-as tanévtől kezdődően középiskolás diákok számára.

A Nyárády Erazmus Gyula, neves kolozsvári biológus nevével fémjelzett program célja olyan X-XII. osztályos tanulók mentorálása a biológia és ökológia területén, akiket érdekel az egyetemen folyó kutatási munka, szeretnének ebbe bekapcsolódni és önálló- vagy kiscsoportos vizsgálatokat végezni egyetemi oktatók támogatásával.

A program ősszel kétnapos szenétei (Hargita megye) táborral indul, amit változó számú, szakmai előadásokat és gyakorlati tevékenységeket (terep- és labormunka) tartalmazó hétvégi képzés követ Kolozsváron, amelyeket egyetemi oktatók tartanak. Ezt követően az egyéni- és kiscsoportos témák kidolgozása következik egy újabb konzultáció keretében.

Az előadások és választható kutatási kérdések a következő témák köré csoportosulnak: humánökológia, biológiai vízminősítés, egészségtan, talajtan, őslénytan, viselkedésökológia, mikrobiológia, növénytan, gombatan, szövettan, rovartan, parazitológia. 

A program keretében folytatott kiskutatások eredményei a Kolozsvári Biológus Napok tudományos konferencián kerülnek bemutatásra, amely jó alkalom arra is, hogy a diákok megismerkedjenek más, tájainkon folyó, biológiai és természetvédelmi tevékenységek eredményeivel. Támogatjuk a jelöltek munkáinak bemutatását saját középiskolájukban is.

A program fő helyszíne Kolozsvár, a nem kolozsvári diákok utazását és szállásköltségeit, valamint a vizsgálatokhoz és az eredmények bemutatásához szükséges fogyóanyagokat a szervezők állják.

Túljelentkezés esetén előnyt élveznek azok a diákok, akik biológia tárgyú tantárgyversenyen vettek részt, szakkörben vagy természetvédelmi egyesületben tevékenykednek.

Egyetemi mentorok: dr. Hartel Tibor docens (humánökológia, fenntartható fejlődés), dr. Keresztes Lujza docens (mikológia, rovartan), dr. Kis Erika adjunktus (humánanatómia), dr. László Zoltán docens (rovartan, parazitológia, ökológiai modellezés), dr. Markó Bálint docens (entomológia, társas viselkedés, parazitológia), dr. Pap Péter László docens (viselkedésökológia, ornitológia), dr. Papp Judit adjunktus (mikrobiológia), dr. Réti Kinga adjunktus (talajtan), dr. Ruprecht Eszter docens (botanika) és dr. Silye Loránd adjunktus (paleontológus). bővebben >>>

Programkoordinátor: Király Blanka (2018/2019-es évfolyam)

Volt programkoordinátorunk: Szabó Csilla (2017/2018-as évfolyam)

 

A 2018/2019-es program… bővebben >>> A 2018/2019-es tanévre máris várjuk a jelentkezőket, a határidő 2018. szeptember 29.

 

A 2017/2018-as évfolyam….  bővebben >>>

A Nyárády Erazmus Gyula Tehetséggondozó program támogatója a Nemzeti Tehetség Program, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest (NTP-KNI-17-0188 TSz.), lebonyolító: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A program bizonyos részeit támogatta a Communitas Alapítvány is.